TIPS

Doordat ik vaak op bruiloften fotografeer, zie ik vaak dezelfde kleine problemen terugkeren. Hieronder vinden jullie enkele handige tips voor aanstaande bruidsparen.

1) Zorg voor een vast aanspreekpunt (ceremoniemeester) tijdens jullie bruiloft. Het is fijn als je je als bruidspaar niet hoeft druk te maken over de details zoals het klaarzetten van de muziek of de gasten instrueren waar de auto’s geparkeerd kunnen worden. Geef dit soort dingen uit handen aan een familielid of vriend(in). Zo ben je als bruidspaar lekker ontspannen en kan je genieten van jullie dag.

2) Creëer eenheid in je bruiloft qua stijl en/of kleur. Een kleur kan bijvoorbeeld terugkomen in de trouwkaart, het album, de taart, het boeket en de kleding of corsages.

De vogeltjes van de trouwkaart komen terug in het ontwerp van het album

3) Zorg dat de bruidegom op tijd is. Niets is zo vervelend als de dag met een achterstand beginnen. Sommige bruidsparen denken de achterstand te kunnen inhalen met de fotoreportage, maar daardoor ontstaat er vaak een gehaast gevoel tijdens de shoot en dit zie je vaak terug in de foto’s.

4) Als jullie een vriend(in) of familielid hebben gevraagd om te filmen tijdens jullie bruiloft, geef deze persoon dan door dat hij/zij nooit tegenover de  fotograaf gaat staan. Zo staan we niet bij elkaar in beeld. Ook het plaatsen van camera’s op statieven zorgt vaak voor problemen. Deze worden vaak te dicht op het bruidspaar gezet of direct naast de pastoor/ambtenaar. Hierdoor staat vaak de camera op de foto’s. Kiezen jullie voor een professionele bruidsvideograaf dan hoef je dit niet door te geven, hij of zij weet precies wat hij moet doen.

5) Dagschema-kaartjes. Het is heel handig om alle belangrijke dingen op een klein kaartje te laten drukken en uit te delen aan je gasten. Denk aan het dagschema, adressen van het gemeentehuis, kerk en feestlocatie. Ook het nummer van de ceremoniemeester kan erg handig zijn. Kleine moeite en erg gewaardeerd door je gasten.

6) Groeps- en familiefoto’s zijn leuk, maar beperk de lijst met groepsfoto’s. Het kost veel tijd en is het leuk om tientallen groepsfoto’s in je album te hebben? Bovendien is het voor het bruidspaar ook niet het allerleukste moment; een uur lang je beste glimlach opzetten met alle mensen naast je. Beperk het tot maximaal een half uur.

Bruidegom Peter en zijn vrienden

7) Probeer af te spreken met jullie gasten dat de door jullie ingehuurde fotograaf de enige is die foto’s maakt. Zo staat iedereen er mooi op, zonder telefoon of fototoestel voor zijn gezicht. Ook loopt niemand de fotograaf voor de voeten. Jullie betalen tenslotte voor de fotograaf die de foto’s maakt. En zo vermijden jullie ook dat tijdens de bruiloft al foto’s op Facebook verschijnen, zonder dat je daar zelf enige regie over hebt gehad.

8) Bijna alle bruidsreportages beginnen thuis. Zorg dat de kamers waar gefotografeerd wordt netjes en opgeruimd zijn. Spullen zoals fohns, kleding, opengeslagen bedden en handdoeken geven niet echt een romantische sfeer aan de foto. Ook is het mooier voor de foto’s om een kamer met veel daglicht te kiezen.

9) Het is handig om een tijdschema te maken. Soms klopt dit, soms klopt dit niet. Trek voor elk onderdeel genoeg tijd uit. Het is beter om tijd over te hebben en deze te besteden aan je gasten, dan elke keer gehaast op de verschillende locaties aankomen. Ik help jullie graag hiermee.

10) Locatiefoto’s kunnen jullie voor de ceremonie(s) maken, zodat je de rest van de dag bij de gasten kan zijn. Of je kiest ervoor om het direct na de ceremonie(s) te doen. Dan is het wat relaxer en hoef je niet zo bang te zijn dat je kleding of schoenen vies worden. Bij locatiefoto’s kies je namelijk vaak voor een natuurlijke omgeving.

11) Als er kinderen meegaan tijdens de locatiefoto’s, is het verstandig ze het eerste half uur mee te nemen. Kinderen raken snel afgeleid en vinden de fotoshoot al snel saai. De kinderen kunnen dan snel terug gaan naar de overige gasten zodat ze niet de hele sessie hoeven te wachten.

Snel een kusje voor mama

 

12) Vraag één persoon mee om jullie te helpen tijdens de locatiefoto’s. Hij of zij kan helpen met de jurk of wat last-minute make-up of haaradvies geven. Houd het bij één persoon, meer mensen is niet makkelijker en het leidt ook vaak af.

13) Jullie investeren in een goede fotograaf. Investeer dan ook in een mooi album. Gedurende de hele dag maak ik foto’s waaronder verschillende detailfoto’s. Deze detailfoto’s komen perfect tot hun recht in het album. Vaak heb ik tijdens het fotograferen al in mijn hoofd hoe het album uit gaat zien. Alle foto’s worden daardoor heel bewust gemaakt en hierdoor kan niemand het album beter samenvoegen dan de maker zelf.

14) Geniet van jullie grote dag. Vertrouw op jullie gekozen fotograaf. Alleen zo komt er een fantastische reportage tot stand waar jullie nog vaak met veel plezier naar zullen terugkijken.